Sabtu, 23 September 2017
Resepi Ayam Kung Pao
RESEPI AYAM KUNG PAO
Kung pao tu apa? Kung fu ke? Kung pao maknanya omputih cakap " spicy stir fry" ataupun tumis pedas.
Menu ni masakan asli Szechuan yang berasal dari Wilayah Sichuan di tengah barat Negara Cina. Sedap ke tidak menu ini, anda sendiri kena cuba buat...
Bahan-Bahan:
1 1/2 keping isi dada ayam
3 sudu besar kacang tanah/biji gajus, disangai
6-8 biji cili kering, dibuang biji dan dipotong dua
3 sudu besar minyak
5 hirisan halia
2 biji bawang putih, dihiris
1 tangkai daun bawang, dihiris
Perapan:
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu teh kicap cair
1 sudu teh minyak
Sos:
1 1/2 sudu teh kicap cair
1 sudu teh kicap pekat
1 sudu teh gula
2 sudu besar air
1 sudu teh tepung jagung
Cara membuatnya:
1. Potong kecil kepingan dada ayam. Basuh dan keringkan dengan paper towel dan perapkan dengan bahan perapan selama 30 minit.
2. Campurkan bahan sos dalam mangkuk kecil dan ketepikan.
3. Panaskan kuali dengan 1 sudu besar minyak dan gorengkan ayam yang diperap sehingga 70% masak. Ketepikan ayam yang digoreng. Bersihkan kuali dan masukkan 2 sudu besar minyak masak tunggu sehingga panas. Tumiskan seketika halia dan bawang putih. Kemudian masukkan cili kering.
4. Tumis cili sehingga naik bau, bau cili yg macam kau nak tersedak tuh. Masukkan ayam, kacau dengan pantas ala-ala masterchef. Tambahkan kacang dan kemudian masukkan sos yang dibancuh tadi. Kacau sehingga sos menyaluti kacang dan ayam. Tutup api dan taburkan daun bawang.
Tadaa..dah siap. Senangkan.
Selamat mencuba...
P/S: Nak resepi lagi? Jom klik --> SINI
Langgan:
Catatan (Atom)